Uruguay & Wijn!

bodegas-carrau-uruguay-wijn-en-thijs

Uruguay & Wijn!

Bodegas Carrau – Uruguay

Wijnhuis Bodegas Carrau
Bodegas Carrau is een wijnbedrijf met een lange historie. De familie Carrau is reeds in 1752 begonnen met het aanplanten van druiven in Catalonië in Spanje. Sinds die tijd was men ook al bezig met het maken van wijn. In 1930 verhuisde de familie naar Uruguay waar de kunst van het wijn maken werd voortgezet. In de omgeving van de hoofdstad Montevideo werden druiven aangeplant in de “Las Violetas” regio. Nog steeds zijn hier enkele van de oudste Tannat stokken van het land te vinden.
Cerro Chapeu
In 1976 werden er door Juan Carrau Pujol voor het eerst druivenstokken aangeplant in de Cerro Chapeu regio in het Noorden van Uruguay, aan de grens met Brazilië. Dit gebied bevindt zich op exact dezelfde breedtegraad als de bekende wijngebieden van Chili en Zuid-Afrika. Het was echter vooral de even zeldzame als unieke bodemsoort in dit gebied die Juan Carrau Pujol zo aantrekkelijk vond. Deze rode zanderige bodem zorgt voor een lagere opbrengst per hectare en druiven met een intens karakter. Inmiddels is er ook een winery gebouwd, en zijn er wijngaarden aangeplant aan de Braziliaanse kant van de grens. De grens loopt feitelijk door de wijngaarden van Carrau heen. Binnenkort wordt er dan ook Braziliaanse wijn van Bodegas Carrau verwacht.

Wijnen Bodegas Carrau
Wijn: 1752 Gran Tradicion Petit Manseng
Huis: Carrau
Land: Uruguay
Streek: Montevideo
Druivensoorten: Petit Manseng, Sauvignon Gris
Over de wijn: De wijn is goudgeel, en kenmerkt zich door tonen van honing en tropisch fruit in de neus. Door de houtlagering proef je een “botertje” maar de wijn heeft zeker ook voldoende frisse zuren, terwijl er ook nog een klein zoetje om de hoek komt kijken. De wijn is zeer complex en blijft bij een groot aantal gerechten overeind.
Wijn-Spijs: Zachte kazen, gevogelte, vettere vissoorten. Fruitdessert.

Wijn: Carrau Gran Tradicion Tannat
Huis: Carrau
Land: Uruguay
Streek: Cerro Chapeu
Druivensoorten: Tannat, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc
Over de wijn: De wijn is prachtig donker van kleur met tonen van zwarte bessen, peper en eikenhout. Je proeft rijp fruit zoals pruimen, frambozen, zwarte bessen maar daarnaast ook veel kruidigheid. De wijn is niet te zwaar en biedt zelfs nog wat frisheid.
Wijn-Spijs: Diverse (gegrilde) vleesgerechten, gekruide pasta’s.

Wijn: Sauvignon Blanc “Sur Lie”
Huis: Carrau
Land: Uruguay
Streek: Cerro Chapeu
Druivensoorten: Sauvignon Blanc
Over de wijn: Deze wijn is “Sur Lie” gerijpt. Een mooie zuivere wijn met verrassend veel body en toch het kenmerkende van de Sauvignon Blanc.
Wijn-Spijs: Steviger visgerechten, Aziatische gerechten.