RISOTTO MET FRITTO MISTO

RISOTTO MET FRITTO MISTO

De risotto heeft die rijke, smeuïge, bevredigende smaakbeleving van ‘comfort-food’. De Neleman Viognier Verdil speelt een vrolijk spel met deze smaken. Het milde zoetje in de wijn pakt de ‘creamy’ smaken goed op, en de frisse citrus zuren houden je bij de les en zorgen voor een sappige afdronk.

Voor 4 personen
250g risottorijst
2 eetlepels olijfolie
1 fijngesneden sjalot
1 glas witte wijn
500ml groentebouillon
75g doperwten uit de vriezer
2 eetlepels munt, gesneden
zeezout en versgemalen zwarte peper
100g tempurameel
olie om te frituren
2 rode puntpaprika’s, zaadjes eruit, in de lengte in repen
2 gele puntpaprika’s, zaadjes eruit, in de lengte in repen
8 groene asperges, onderste houtige deel afgesneden
2 zoete uien, in dikke ringen
50g panko (Japans broodkruim)

Pak een pan met dikke bodem en verwarm hierin de olijfolie. Fruit hierin de sjalot zonder hem te laten kleuren. Voeg dan de rijst toe en fruit die al roerende 2 minuten mee. Blus af met het glas witte wijn. Laat de wijn onder voortdurend roeren verdampen. Voeg dan lepel voor lepel de groentebouillon toe. Voeg pas meer bouillon toe als de vorige hoeveelheid helemaal is opgenomen door de rijst. Herhaal dit tot de rijst gaar is. Voeg op het laatst de erwten en munt toe. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe voor de smeuïgheid. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout.

Maak het tempurabeslag: voeg zoveel koud water aan het meel toe dat een vloeistof ontstaat met de dikte van dunne yoghurt.

Verhit de frituurolie tot 180 °C in een frituurpan of diepe kookpan.

Haal de repen paprika en de asperges door het beslag. Frituur de groenten in kleine porties in enkele minuten gaar en krokant. Leg ze op een schaal met keukenpapier en hou ze eventueel warm in een oven van 80 °C.

Haal de uienringen eerst door het beslag en rol ze dan door de panko. Frituur ze gaar en goudbruin.

Schep de risotto op een serveerschaal en leg de groenten erbij.

WIJNTIP Neleman Viognier-Verdil