POLENTA MET PADDENSTOELEN

POLENTA MET PADDENSTOELEN

Paddestoelen in de polenta, paddestoelen erbij, dat geeft een aards gerecht. Daar kan deze kruidige, warme en eigenzinnige Neleman Tempranillo-Monastrell prima mee overweg. Sterker nog: de wijn laat zich hier van zijn beste kant zien; de bittertjes en zuurtjes vallen helemaal weg in de combinatie.

1 liter paddenstoelenbouillon
250g polenta
100ml olie
½ knolselderij, geschild en in heel kleine blokjes
500g gemengde paddenstoelen, schoongeborsteld, in stukken
1 eetlepel gehakte rozemarijn
zeezout en versgemalen peper

Breng de paddenstoelenbouillon aan de kook en zet dan het vuur laag. Roer beetje bij beetje de polenta door de bouillon en kook al roerende tot de polenta gaar is. Kijk voor de exacte kooktijden op de verpakking. Giet de polenta in een bakblik en laat afkoelen. Doe dit liefst ruim van tevoren.

Verwarm een koekenpan op het vuur en giet er een laagje olie in van 1 millimeter. Bak hierin de knolselderijblokjes op middelhoog vuur in ongeveer 10 minuten bruin en krokant. Schep de blokjes knolselderij uit de pan, bestrooi ze met zout en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Stort de polenta uit het bakblik en snij er dikke, vierkante frieten van, van ongeveer 2 centimeter dik. Voeg nog wat extra olie toe aan de pan en bak hierin de polentafrieten rondom bruin en krokant in enkele minuten.

Verwarm in een andere koekenpan 3 eetlepels olie en bak hierin op hoog vuur de paddenstoelen met de rozemarijn. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Verdeel de polentafrieten over de borden. Leg de paddenstoelen erbij en bestrooi met de blokjes knolselderij.

WIJNTIP
Neleman Tempranillo-Monastrell