Speciaalbieren Birra Baladin @ Wijn & Thijs

Speciaalbieren Birra Baladin @ Wijn & Thijs

Speciaalbieren Wijn & Thijs

Baladin
Het verhaal van Baladin begint in het dorpje Piozzo ten zuiden van Turijn in de Langhe. Het is dit dorpje waar eigenaar Teo Musso in de jaren tachtig begint met het ontwikkelen van bier vanuit zijn ouderlijk huis. Op 78 hectare grond produceert hij zijn eigen ingrediënten waarbij hij voor energie vertrouwt op de zon. Vele bezoeken aan Vlaanderen en jarenlange ontwikkeling van het brouwen van de bieren van Baladin zorgen voor de hoogwaardige producten die op dit moment door hem op de markt worden gebracht. Baladin heeft meer dan 23 soorten bier waarbij een aantal is vernoemd naar zijn naasten, denk hierbij aan zijn zoon Isaac en toenmalige vrouw Nora.

Unieke bieren
De bieren van Baladin zijn uniek omdat deze niet worden gefilterd, niet worden gepasteuriseerd en hergisten op de fles. Dit is de reden dat het bier langzaam evolueert waardoor er een natuurlijke variatie in smaak ontstaat. Om de kwaliteit van de bieren te waarborgen, is een relatief lang proces nodig. Bij de meeste bieren kost het drie maanden om de bieren te maken: één maand voorbereiding, één maand hergisting en één maand stabilisatie. Teo ziet bier als een ambachtsproduct dat bij voorkeur gecombineerd wordt met eten.

Over Teo Musso
Teo Musso is opgegroeid in Piozzo, in een wijnfamilie. Meerdere conflicten zorgden ervoor dat hij zich vaak afzette tegen zijn ouders. Van huis uit wilde zijn vader dat Teo de huisgemaakte wijn dronk. Zijn passie voor bier was snel geboren. Vanuit zijn zelfgemaakte bierbrouwerij in zijn ouderlijk huis heeft hij zijn passie voor bier laten uitgroeien tot een waanzinnige fabriek in Piemonte en tientallen Baladin pubs en een Baladin hotel in bezit.

Birra Bianca: Isaac
Isaac wordt gemaakt van rauwe tarwe die op smaak is gebracht met koriander en sinaasappelschillen. Isaac is heerlijk voor in de zomer; erg verfrissend en makkelijk te drinken. Heeft een lichte body en is ideaal als aperitief.
Bier/Spijscombinatie: Aperitief, vis, vegetarische gerechten.

Birra Egizia: Nora
Nora is gemaakt op basis van verschillende kruiden en Khamut. Khamut, ofwel khorasan tarwe, is een ‘oergraan’, een graansoorten met een hoog eiwitgehalte en met zwakke gluten. Dit bier is amberkleurig en heeft een volle smaak van zacht fruit en kenmerkt zich door Oosterse aroma’s zoals gember, citrus en bloesems.
Bier/Spijscombinatie: Charcuterie, Thais, Indiase gerechten.

Birra Italiana: Nazionale
Het énige bier dat is gemaakt met enkel Italiaanse ingrediënten. Deze Italian ale is gemaakt van Italiaans water, gerstemout, gist en Italiaanse kruiden (bergamot en koriander). De biersoorten heeft een licht pittig en verfrissend karakter en kenmerkt zich door aroma’s van oranjebloesem, peer en bergamot.
Bier/Spijscombinatie: De Italiaanse keuken; pizza, pasta, lasagne.

Birra Bruna: Leön
Leön is een donker bier; niet te zoet en niet te hoppig. Er zijn tonen van kruiden, chocolade en gedroogd fruit aanwezig.
Bier/Spijscombinatie: Dessert, gerechten met chocolade, blauwe kazen, stoofvlees.

Benieuwd naar de Speciaalbieren van Birra Baladin? Kom eens langs bij Wijn & Thijs in Leimuiden.

Cheers!